Další kreslící a malovací potřeby pro vybarvování omalovánek


Omalovánky se dají v podstatě vybarvovat čímkoliv, co na papíru zanechává barevnou stopu. Ale jde nám přece o to si barvičky užít a ne se trápit s technikami, které si s vybarvováním nebo papírem moc nesednou. Takže ačkoliv je výtvarných potřeb snad na stovky, vybírám jen ty nejvíce používané právě do omalovánek a na vybarvování.

  • Akrylové barvy – prodávají se nejčastěji v kelímku (pánvičce) nebo tubičce. Jsou vodou ředitelné (v surovém stavu)a po nanesení na papír a zaschnutí jsou naopak voděodolné. Využívají se spíš k malbě jako takové než k vybarvování. V omalovánkách spíš na velmi silný papír a štětce ihned vymývat.
  • Akvarelové barvy – opět jsou k dostání nejčastěji v pánvičkách nebo tubičkách. Nemají takovou sytost jako akryl, ale pro použití na papír jsou vhodnější. Na malování se používají různé typy štětců, včetně těch vodních. V omalovánkách si své místo rozhodně najdou, zvlášť pokud máte kreativního ducha a chcete si hrát. 
  • Vodové barvy – vodovky – zjednodušeně se dá říct, že se jedná o akvarelové barvy pro děti. Nejsou tolik výrazné a v omalovánkách s nimi nenaděláte tolik efektů jako s akvarelovými barvami.
  • Temperové barvy – jsou vodou ředitelné, nejčastěji v tubičkách a pánvičkách. Hodí se spíš k malbě na plátno, ale na papír je lze taky dobře použít. Při vybarvování omalovánek nejsou často používané. 
  • Suché pastely – jsou velmi populární pro malování pozadí. Dají se koupit v mnoha variantách – tyčinkách, tužce, blocích, ale i pánvičkách nebo v celých paletkách. Nabízejí spoustu způsobů použití – od přímé kresby, přes nastrouhání a roztírání prsty (vatovou tyčinkou, kosmetickým tamponkem), až po nanášení přes šablony. Obrázek je pak vždy vhodné zafixovat, protože suché pastely jsou prašné a z papíru se otírají. (Pozor na suché tvrdé pastely – např. „hranolky“ od KIN – s těmi je malování lehce složitější a do omalovánek nejsou až tolik vhodné). 
  • Olejové pastely – konzistencí jsou podobné voskovkám. Výborně ulpívají na papíru a nejlépe se s nimi pracuje těrkou nebo prsty. Opět vhodná pomůcka především na pozadí nebo pro různé zvýrazňující efekty. Na rozdíl od prašných nejdou moc jednotlivé barvy mísit mezi sebou. Závěrečné fixování netřeba. Mohou být i v akvarelové verzi. 
  • Voskovky – kreslící potřeba především pro děti. V omalovánkách se moc nepoužívá, pro kreslení detailů je příliš nemotorná. Rády zanechávají žmolky. Větší omalovánkové popularitě se těší voskovky akvarelové, které lze rozmývat vodou. 
  • Tuš – v kombinaci se štětcem se dá tuš dobře použít na kreslení. Především v černém odstínu je velmi oblíbená na vybarvení pozadí. 
  • Inkoust – pracuje se s ním podobně jako s tuší. Bývá velmi dobře pigmentovaný.
  • Fixy – netřeba snad ani vysvětlovat co jsou fixy zač. V případě fixů je lépe si připlatit a spolehnout na osvědčenou značku. Školní fixy často zanechávají znatelné stopy po tahu hrotem. Fixy vynikají sytostí barev a prodávají se i s různou tloušťkou hrotu. Pozor na fixy lihové, které rády propíjí papír na druhou stranu. 
  • Stínovací fixy – jsou na trhu poměrně krátkou dobu. Proslavila je značka Chameleon a jde o fixy se zásobníkem blendící směsi, do kterého se hrot fixy namočí. Během kresby blender vyprchává a fixa pomalu nabírá na barevné intenzitě až na svůj vlastní odstín. 
  • Gelová pera – ano i pery se vybarvují omalovánky. Gelová pera jsou populární zejména v metalických a třpytivých odstínech. Jsou vhodná spíš na detaily a k vykreslení zvláštních efektů. Chvíli trvá, než zaschnou a často rychle ubývají. Bílé gelové pero kvalitní značky lze použít na sněhové vločky nebo lesk v očích.
  • Linery – jsou tenké popisovače (ala všem známý centropen), perfektní pomůcka pro kreslení drobných detailů. 
  • Brush pen – pod záhadným názvem se skrývají akvarelové fixy buď se štětcovým nebo fixovým hrotem. Variant a značek brush penů je velké množství, dají se sehnat třpytivé, metalické i klasické odstíny. 
  • Korekční pero – neslouží ke kreslení, ale dobře se s ním dají vytvářet bílé efekty, jako jsou sněhové vločky apod. Většinou má dobrou krycí schopnost. 
  • Popisovače a značkovače – jedná se o fixy s intenzivnějším odstínem. Často jsou v neonových nebo metalických odstínech. Ideální pro kreslení efektů, ale klidně i celého obrázku. Jen pozor na propíjení papíru.

Komentáře