Křídovo pastelová hitparáda


Křídy nebo suché pastely. Je jedno, jak jim říkáme. Jde o kreslící pomůcku, která se nám v omalovánkách šikne. Minimálně na pozadí.

Pozadí kresleno křídami
Suché pastely práší. Právě proto je nejvíc využíváme na větší plochy, abychom nebyli i my samotní barevní až za ušima. Ovšem umělci dokáží pomocí kříd vytvořit skutečné skvosty. Celé obrazy. A když se nebojíme umazat, můžeme takové skvosty nakreslit i my.

Je tedy pouze na vás, jak moc křídy zapojíte do svých relaxačních chvilek při vybarvování obrázků. Já osobně, víc, jak pozadí nedávám. A i tak bývám občas barevná nejen já a můj stůl, ale i má psí asistentka :)))

Jak na pastely? To už jsme si ukazovali v několika videích. Ale pro připomenutí ve stručnosti:

Pastel lze použít přímo na papír. Tady pozor, kreslení ostrou hranou zanechává stopy, které jdou špatně rozmazat. Lepší je tedy kreslit větší plochou. Nebojte se vrstvení. Nakonec pastel rozetřete prsty, houbičkou nebo tamponkem. Přebytečný prach odstraňte.

Anebo pastel nastrouhejte a nanášejte prsty nebo vatovým tamponkem či tyčinkou přímo. Vrstvu pastelů pak můžete nechat jak je nebo ještě víc rozmazat. Nastrouhaný pastel je skvělý na šablony.


Nikdy nezapomeňte obrázek zafixovat fixativem! Anebo lakem na vlasy (ten ovšem trošičku lepí). Na zafixovaný obrázek můžete dál pohodlně kreslit pastelkami, fixou, čímkoliv.

Často se mě ptáte jaké pastely pořídit, které jsou top a stojí za investici. Pojďme se tedy mrknout na mé pastelové zkušenosti.

Myslím, že se suchými pastely Mungyo nešlápnete vedle. Sama jsem je nikdy nezkoušela, ovšem slýchám na ně chválu ze všech stran. Stejně jako na PanPastels. Ty jsou trochu specifické v tom, že se nejedná o typické špalíčky, ale o pastely v mističkách (něco jako oční stíny). Obě dvě značky patří mezi top produkty.

A teď už ty, které jsem měla možnost vyzkoušet.

Crayola


Ve velkém Crayolím balíčku na mě vykoukly i křídy. Bílé a barevné. Po 12 kusech za nějakých 36 korun. Křídy jsou to pro děti a mají být bezprašné.

Můj dojem z nich? Křídy jsou kulaté a tvrdé. I když jsou na papír použitelné, nechala bych je dětem na tabuli nebo na venkovní kreslení po betonu.

Bílé křídy v omalovánce nevyužiju vůbec. Černé pozadí moc nepřekryjí. Jsou dobré třeba na utlumení barvy, ale kvůli tomu si kupovat 12 kříd asi úplně ne.

U barevných jsem zklamaná, že jsou v balení dvojmo. Tedy 12 kříd, ale 6 odstínů. Ne že by úplně neprášily, ale práší míň než pastely. Jsou stejně jako bílé hodně tvrdé, proto když už, tak spíš nastrouhat. Barvičky hezké, ale po rozetření tamponkem ne moc výrazné.

Takže, Crayola křídy bych rozhodně nechala dětičkám a kvůli omalovánkám a dospěláckému kreslení je nepořizovala.

Easy


Prostřednictvím Easy kříd jsem se s kreslením pomocí pastelů, seznamovala. Za necelou stovku mám v balení 32 mini kříd v celé škále odstínů. Mám je už skoro rok, používám poměrně často a ještě ani ne z poloviny vypotřebované.

Easy křídy jsou ve tvaru hranolů, ale drží se celkem pohodlně. Horší už to bývá s vytažením křídy z podestýlky v krabičce, s tím občas chvíli bojuji. Pastely jsou tvrdší a sem tam v sobě mají kus tvrdého místa, které nebarví a ryje do papíru. Proto doporučuji raději strouhat.

Světlejší odstíny se mi zdají hůř pigmentované, že nedosahují barvy celé křídy ani po navrstvení. Práší poměrně dost.

Takže, Easy křídy mohu doporučit začátečníkům, kteří se s pastely učí a nechtějí investovat do kříd větší sumu peněz.

Toison D´Or Soft pastels


Křídy jsem kupovala v kamenném obchodu. Za necelých 600 korun 72 odstínů. Dostala jsem třípatrovou krabici, kde má každá křída svoji vlastní molitanovou postýlku. Uložení
se mi líbí moc, pastely jsou tak dobře chráněné před polámáním. Co se mi ještě líbí moc je to, že kulaté křídy mají igelitový „obleček“. Při kreslení s nimi si tedy až zas tak moc ruce neumažu.

Křídy jsou měkké, krásně pigmentované a prašné tak akorát. Z těch tří, které jsem měla možnost vyzkoušet, jsou rozhodně nejkvalitnější a nejlépe se s nimi pracuje. A skvělé je i to, že vypotřebované odstíny se dají zakoupit kusově.

Takže, Toison jsou křídy, které za tu investici rozhodně stojí. Pokud hledáte finančně dostupnou střední cestu, mohu je doporučit. Třeba v několika oblíbených odstínech koupit pár kusovek a vyzkoušet.

Pastely v tužce


Pastely v tužce. To už je zase jiná kategorie. S křídami v tužce už se můžete pustit i do nejmenších detailů. Vyzkoušené mám Giocondy. Byly by perfektní, nebýt toho šíleného ořezávání, které prostě nefunguje s žádným ořezkem. Dokonce mi zničily i mé oblíbené frézkaté. Proto pozor, na pastely raději zvláštní, pastelové ořezávátko. Já osobně už jsem ale ve fázi, kdy Giocondy nenávidím a vlastní ořezávátko jim kupovat nemíním :)))

Úplně jiný level jsou pastely Cretacolor. Mám tu pleťovou sadu. Ta skvěle barví, o chvíli déle drží špičku a ořezává se bez problémů. Právě díky této zkušenosti, definitivně nezatracuji křídy v tužce.

Komentáře

  1. Jak zničí pastely frézkaté ořezávátko? Mastné nejsou, tak se nezanáší, ne?
    Já si nechala nadělit ořezávátko na kličku s frétzkou a ořezala jsem si s tím krásně nové pastely Stabilo Carbothello a pochvalovala si, jak krásně ty pastely řeže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, já ti mám pocit, že ty moje Giocondy se lámou už jen když na ně mrknu :/ A samozřejmě se lámaly i ve frézkatém ořezku. Poprvé pomohl čudlík, který fungoval jako vyhazovač zlomených špiček Podruhé už ale ne a ta křídová drť to tam celé nějak ucpala... Třeba Cretacolor pastel bych se tam nebála dát, ale tyhle Giocondy ... Už kolikrát málem letěly do koše, ale pak je vezmu na milost a ořežu nožem, ale je to pruda...

      Vymazat
    2. Já mám to koh-i-noor foťák a když se mi zasekla tuhá, tak sem jí vyprostila špejlí a zatím se nezanáší (mám ho necelý měsíc) - prostě tam fouknu, klepnu a vyklepnu a zatím OK. Carbothella se mi zlomily i v tom frézkovém ořezávátku (teda jen asi 3), ale přisuzuju to péči české pošty, druhé ořezání už bylo OK.

      Vymazat

Okomentovat