Začínám s kreslením! Jaké omalovánky vybrat? A pastelky?




Otázka, kterou vídám zas a znova. A vždycky se mi chce odpovědět jedno a to samé., tedy u těch omalovánek. Ale pojďme to vzít trochu obšírněji.

Když si člověk vybere nového koníčka nebo koníček si vybere jeho, pokaždé stojí na startovací čáře. Většinou bez zkušeností a potřebného vybavení. A v hlavě mu zní otázky, kde a jak začít. U kreslení antistresových omalovánek naštěstí počáteční výbava není až tolik nákladná (do jakých výšin se ale postupem času může dostat, raději před začátečnicemi pomlčím, haha). Stačí jedny pastelky a jedny omalovánky.

Protože jsme po většinou dospělé, první pastelky uzmeme svým ratolestem nebo vytáhneme to, co nám zůstalo ze školních let. Pokud takové zásoby nemáme, vyrážíme na nákupy. A pak se ptáme zkušenějších, jaké pastelky do začátku pořídit?
 
Když se ještě před prvním obrázkem ocitneme v některé omalovánkářské komunitě, slyšíme kolem sebe pojmy jako Polychromos, Prismacolor, Holbein či Inktense. To jsou top pastelky. O tom žádná. Ale do začátku? To asi úplně nedoporučuji. Jsou sice vysoce kvalitní s nejlepším výkonem, ale tomu odpovídá i cena. V začátcích je lepší sáhnout po dobrých pastelkách, hezky kreslících a na nich si otestovat, jestli je kreslení vážně tím pravým relaxem pro moje potřeby. A pak postupně svoji sbírku rozšiřovat.

Jaké tedy pastelky vybrat?


Ve většině papírnictví, ale i supermarketů narazíte na značku Maped. Jejich pastelky ColorPeps nejsou do začátku vůbec špatné, jsou sice tvrdší, ale mají syté barvy a prodávají se v různě velkých sadách. A cena? Taková, že se jedna sada pastelek v konečné cifře rodinného nákupu v pohodě ztratí.

Další osvědčenou volbou jsou pastelky od Koh-i-Nooru. Můžeme sáhnout po Moně Lise nebo Triocolor (tady raději v silnější variantě) a dostaneme celkem dobré školní pastelky v sadě až 24 odstínů za nějakých maximálně 150 kaček. Ale ještě lepší je sáhnout po pastelkách Polycolor. Ty už jsou umělecké a kreslí jedna báseň. Pokud máte v okolí firemní prodejnu KIN, navštivte právě ji a tady dostanete Polycolorky po kusech i v různě velkých sadách. Cena kolem 8 korun za uměleckou pastelku je v pohodě, fakt.

V obchodě narazíte i na pastelky KIN Mondeluz, tvářící se stejně jako Polycolor. Jsou sice za levnější peníz, ale pozor, jsou akvarelové. Pokud si netroufáte na rozmývání vodou, nechte je v regále. Na suché kreslení nejsou tak dobré jako jejich neakvarelové sestry.

S tímto základním kreslícím vybavením si pohodlně vystačíte do chvíle, než poznáte, zda je pro vás vybarvování omalovánek pro dospělé tím pravým, ořechovým.

A teď ta původní otázka:

Jaké omalovánky si mám vybrat?


Vždycky odpovídám, přece takové, které se ti líbí! U výběru omalovánek nemůžete příliš šlápnout vedle. Snad jen v případě, že si vyberete motivy vašemu srdci hodně vzdálené.

Samozřejmě, že i u omalovánek záleží na kvalitě. A to především papíru. Jenže jak vysvětlit začátečníkovi, který papír je a není dobrý, když to mnohdy na první pohled nepozná ani pokročilejší omalovánkář?

Vždycky je lepší, když ten papír nevypadá jako obyčejný kancelářský, ale má vyšší gramáž (je silnější) a je lehce strukturovaný. Přijímá tak lépe a více kreslících médií.

Jak vybrat své první omalovánky? Podle mě je úplně nejlepší, když si je můžete fyzicky prolistovat. Takže navštívit knihkupectví a zabrousit do požadovaného oddělení. Brát knihu za knihou a listovat. Je to stejné jako s čímkoliv jiným. Vaše srdce vám řekne, jo, tyhle obrázky, ty chci kreslit. A máte vybráno. Váš první omalovánkový úlovek tak bude co nejvíc odpovídat vašim představám.

Na omalovánky nebo přesněji řečeno vymalovánky narazíte i v trafice. Většinou se jedná o sešity s mixem obrázků různých témat a od různých autorů. Cena je tu lidová a proto i tahle volba je do začátku docela fajn. Ovšem právě u trafikových omalovánek pokulhává ta kvalita papíru. Ale zase na druhou stranu, pro první pokusy, je to taky prima varianta.

Jako první omalovánku bych nevolila nic příliš náročného. Obrázky jednodušší a nepředstínované. Nevybírejte si na první pokus nic komplikovaného, kde je potřeba stínovat a vytvářet 3D efekty. Na to máte času dost.

Teď stojíte před první volbou, která většinou rozhodne, zda se kreslení budete věnovat i nadále. Přeji šťastnou ruku při výběru a svobodu při kreslení. A nezapomeňte, jde o vaši pohodu a relax. Nesrovnávejte se s jinými. Kreslete podle své nálady a citu. Barvami, které máte rádi. Jen tak od malování dostanete to, co potřebujete. Naplnění duše štěstím a volného času zábavnou aktivitou.

Komentáře

  1. Taky jsem začínala Mapedkami, ale jak jsem vyzkoušela Polycolor, zůstaly holky v krabičce :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat