Conté – pastelky s francouzským šarmem




Když jsem v Radosti pro maminku uviděla pastelky Conté, v tom okamžiku jsem se zamilovala a bylo mi jasné, že jim neodolám. Nevím proč, ale barevná tuha v černém „dřevě“ (jsou z umělé pryskyřice) na mě působí luxusním dojmem a přímo mě vybízí k tomu, že chce skončit v mé sbírce :) A protože cena je celkem přívětivá, vyklepávám z prasátka šest padesátikaček a Conté putují do
nákupního košíku.


To se událo před pár týdny a teď nastal nejvyšší čas francouzské pastelky pořádně vyzkoušet. A to v omalovánkách, které moc dobře znám, v Godey´s Fashion a pak v A Brother Grimm Coloring Book, omalovánce, která má papír podobný českým Antistresovkám. Jaké jsou mé dojmy z kreslení a co na pastelky říkám?

Dojem první – černá elegance


Ten nejlepší. Však první dojem mě „donutil“ po pastelkách sáhnout. Černé dřevo nehalí jen tuhu, ale černý je i celkový design pastelek. Včetně plechové krabičky. Kulaté tělo, zahalené do černě matného lesku zdobí stříbrný nápis Color Pencil a Conté. Na konci mají vytlačená šestimístná čísla. Že by výrobní číslo? Nebo číslo odstínu? Kdo, ví… Pastelky by dotáhlo k dokonalosti, kdyby byly polakované i konce a „nečouhala“ tam ta tuha, ale to je detail.

Pastelky jsou to umělecké, vodou nerozmývatelné. A mají moc krásné odstíny. Možná ten dojem dělá právě černý obal, ale přijdou mi o kapičku barevně jiné, než jakékoliv ostatní pastelky. Tento dojem mi nakonec potvrzuje kreslení.

Určitě bych ocenila, kdyby barevný odstín byl vyznačen i na pastelce, protože temné odstíny jsou si na první pohled lehce podobné, a když odkládám pastelky vedle sebe, nejsem si jistá, kterou jsem před chvílí kreslila.

Dojem druhý – příjemné kreslení


24 barevných odstínů nabízí plnohodnotnou škálu pro vybarvení kompletního obrázku. Tvrdostí mi pastelky hodně připomínají Maped. Po papíře ovšem kloužou krásně a zanechávají hezky sytou stopu bez nutnosti tlačení. Po dvou obrázcích nebylo nutné pastelky ještě ani jednou ořezávat a stále bezvadně drží špičku.

Stínování jde výborně. Míchání a vrstvení chce trošku trpělivosti, ale jde to. Ne nijak špičkově, ale na kreslení pro středně náročné malíře, bude i tento výkon uspokojivý.

Kde pastelky trochu zklamávají, jsou větší plochy, jako například pozadí. Při dlouhých tazích zanechávají stopy po tazích pastelky. Buď velké plochy vybarvovat pomaličku a po kousíčcích (ovšem i tady jsou ty spoje dost viditelné), anebo používat minerální líh k sjednocení. S lihem spolupracují perfektně.

Dojem výsledný?


Od pastelek jsem žádná velká očekávání neměla. Chtěla jsem hezké pastelky, aby v pohodě kreslily a měly zajímavé barvičky. A co jsem chtěla, to jsem dostala. Takže za mě velká spokojenost a pro rozšíření pastelkové sbírky mohu Conté vřele doporučit.

Komentáře

  1. Po těch jsem taky pokukovala, ale nakonec jsem našla nějakou polskou recenzi, ze které vyšlo, že to není nic, z čeho bych si sedla na zadek - alespoň co jsem v té polštině podchytila.
    Ovšem chtěla bych Conté Pastely, ale to si pěkně počkám, protože kurz Ježíšek nenadělil (usoudil, že když roky otravuju se sušičkou prádla, tak to bude lepší dárek - a jednoznačně byl)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat