Blendění/míchání barev



Co je blendění? Česky řečeno míchání barev. Co je blender? Bezbarvá míchací tužka nebo jiné médium, které nás s mícháním barev pomáhá. Proč blendit barvy? Promíchané odstíny pastelek vypadají přirozeněji, přechody mezi jednotlivými odstíny se stírají a bílá místečka na papíře mizí. Blenděním zamaskujeme i jednotlivé tahy, které pastelka zanechává.
Ukázka různých blenderů

Jen nezapomeňte, blendění jedné barvy pozmění odstín. Blendery v tužce většinou pigment setřou a odstín zesvětlí, kdežto třeba minerální líh barvu pigmentu zvýrazní. Výsledek blendění může být jiný na každém papíře, papír kvalitu kresleného obrázku ovlivňuje vždy!

Blendery slouží především pro neakvarelové pastelky. Akvarelové pohodlně rozmyjete vodou a škoda blendícího média, když postačí „obyčejná“ voda.

Míchací tužka – produkt Koh-i-Noor, jedná se o Polycolorku č. 3800. Kvalita této tužky za blendery jiných značek pokulhává, nejlépe si rozumí právě s Polycolor pastelkami. Velmi rychle ubývá a občas dělá na barvách žmolky.

Blender – vyrábí téměř každý výrobce pastelek. Mezi nejpopulárnější blendery patří:

  • Derwent – občas ovšem zanechává na obrázku šedavý nádech
  • Prismacolor – asi nejkvalitnější tužkový blender, kvalita značky se prostě nezapře

Pozor! Před použitím blenderu vyzkoušejte kvalitu tisku v omalovánce. Může se totiž stát, že blender promísí do pastelky i nekvalitně tištěné obrysy obrázků.

  • Caran d´Ache - bezbarvý špalíček ala tužka, bezdřevý, ořezává se klasickým ořezávátkem. Caran blender je hodně voskový a na rozdíl od předchozích blenderů zintenzivňuje barevný odstín. Obrázek pokrývá voskovou vrstvičkou a obrázek vypadá vyleštěný, jakoby se skleněným povrchem.

Blender ve fixu – nejznámější od značky Derwent. Barvy krásně mísí a zintenzivňuje odstín. Skvěle funguje i na grafitové tužky.


Minerální líh – asi nejpopulárnější produkt na míchání barev. Jde o bezzápachovou tekutinu, která dokonale vymizí bílá místečka, smíchá a propojí barvy. Lze jej použít snad na každou pastelku a vždy odvede skvělou práci. Nanáší se papírovou těrkou, s jiným aplikátorem (štětec, vatová tyčinka) nefunguje, jak by měl. Nejpopulárnější od značky Pebeo. Málo k dostání v klasických papírnictvích, za jeho nákupem utíkejte radši do eshopu.

Burnisher – lze jej využít k míchání barev, ale jeho hlavní prioritou je obrázek barevně zvýraznit a dodat mu lesk. Zároveň funguje jako podkladová báze. Použijete-li ho na papír, barevná pastelka pak v místech pokreslených burnisherem nekreslí.

Komentáře