High End aneb hogo fogo pastelky




Kdy nastává čas zrecenzovat Caran d´Ache Luminance? Právě teď, v období snění, vánočních přání a zázraků. Protože mám velmi vtíravý pocit, že Luminky (jak jim rozněžněle říkám), jsou pastelky ze sna…

Jasně, že jsem o nich slyšela množství chvály a obrázky s nimi kreslené nemají chybu. Ale pokaždé, když jsem je v nějakém obchůdku zahlédla, velmi rychle mne má touha je vlastnit přešla. Co si budeme povídat, ta cena je prostě taky peckovní.

Naštěstí však existují na Krajině omalovánek Zajíci a jeden takový hopsálek měl ve svém pytli právě Luminance. Ostatně to, že se mi při jeho rozbalování zatajil dech, jste mohli vidět ve videu.

A dost řečí kolem, jdeme na ně. Nooo, i když vlastně ještě teď se jich trochu pořád bojím a mám v hlavě brzdu, která mi říká: „Jen se na ně koukej, ať si je nevykreslíš“. Naštěstí jsem už párkrát svůj vnitřní hlas neposlechla, použila a ocitla se v pastelkovém ráji.

Caran d´Ache Luminance Artist, 20 barev


Z nějakého nevysvětlitelného důvodu mám radši pastelky v plechové krabičce. Asi, že věřím, že tu cestu ke mně zvládnou líp. Luminky jsou v krabičce papírové. Ale u nich mě to vůbec, ale vůbec nevadí. Krabička je dost bytelná, pevná a navíc dokonale vypolstrovaná. Každá jednotlivá pastelka má svůj vystlaný pelíšek, takže mám víc než stoprocentní jistotu, že holky během cesty netrpěly.
Vinterdrommar

Artistky jsou umělecké, neakvarelové, což mi vyhovuje. Přece jen s tou vodou neřádím tak často. Jsou kulaté a tento tvar mám asi ze všech nejradši. Takže další bod k dobru. Co se vzhledu týče, patří rozhodně k těm povedeným. Tělo v barvě dřeva je ukončeno odpovídajícím barevným odstínem. Logo, značka, číselný i jmenný odstín jsou na pastelce vyraženy stříbrně, to se mi líbí, působí to elegantně. Takže kdyby pastelky soutěžily na miss, Luminky by se rozhodně umístily na předních příčkách (co si budeme povídat Polychromosky jen tak nějaká pastelka stejně v kráse nepředběhne).

A tak jdeme velmi, ale velmi opatrně kreslit. Trošičku mám problém pastelku z jejího hnízdečka vytáhnout. Spinká tam velmi dobře uhnízděná. Ale když se mi přestane strachem klepat ruka, tak se mi podaří ji vytáhnout, aniž bych jí ublížila. Tužka je v ruce pohodlná, lehká, neklouže.

Už při pouhém lehoučkém dotyku s papírem kreslí přesně tím odstínem, jakým má. Úžasná pigmentace. Pomalu přemýšlím, k jakým jiným pastelkám Luminky přirovnat. Když kreslím úplně zlehoučka, mám pocit jako bych držela v ruce sušší pastelky … třeba Prismy. Jo, to bude ono. Ale v momentě, kdy přitlačím, začnou se dít divy. Pastelka se ze suché mění až do voskové konzistence. S ničím podobným mě srovnání nenapadá. Možná hodně, ale hodně vzdáleně Van Gogh… Wow, nemám slov. Pastelka klouže po papíře snad sama. Nezanechává bílá místečka a ta intenzita barvy je ohromující. Pomalu jako fixa.
Steampunk Fashion

O vrstvení, stínování ani nebudu psát. S Luminkami jde všechno, na co si jen vzpomenete. A to úplně samo, levou zadní. Zhruba po čtyřech obrázcích jsem ještě ani jednou neořezávala. Ale pozor, to, když jsem na pastelky netlačila. Intenzitu jsem dosáhla vrstvením. Mám tu totiž jednu červenou kusovku a s tou jsem kreslila tlakem (aby šaty slečny na obrázku byly echt syté) a tady už pastelka ubývala rychlostí blesku. Možná pětina padla za tento obrázek…

Takže můj výsledný dojem? Ten nejlepší. Caran d´Ache Luminance mohu jen a jen doporučit. Takže malířky a malíři, jestli vás Ježíšek chce fakt rozmazlit nebo chcete rozmazlit sami sebe, jděte do nich. Investice do těchto High End pastelek stojí za to.

A jestli je ta cena taková, že prostě už je moc, ať pro vás nebo pro Ježíška, nevěšte hlavu. Na trhu je naštěstí spousty krásných pastelek. A to naše kreslení je přeci o zábavě a o pohodě. Takže žádný chmury, že je nemám a mít nikdy nebudu. Na světě jsou důležitější věci, než vlastnit Luminky…

Komentáře

  1. Krásná recenze, Marti :) Pastelky asi nikdy mít v ruce nebudu, ale už jen pro oko je to potěšení, vypadají fakt krásně. Užívej si je :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Šárko, ale stejně mám pocit, že pro matlafouse jako jsem já, je to pomalu škoda, dát mu do ruky takový skvost :)

      Vymazat
    2. Marti, jsi šikula náhodou :) Já bych se s nimi bála barvit, aby moc neubývaly :)) Ale to vím, že jsi ve videu taky říkala :) Teď si brousím zoubky na Polychromky. Jak jsem zkusila, hoooodně mě oslovily. A je to i reálné, tak začnu šetřit :) Chtěla bych zkusit i Prismy, ale je škoda, že nejdou po kusech. Leda třeba v nejmenší sadičce. Docela by mě zajímalo porovnat je z Polychromkama.

      Vymazat
    3. A koukám, že tyhle Luminance má i Kačenka po kusech, tak stejně mi to asi nedá a třeba dvě barvičky zkusím :))) Zvědavost je veliká :)

      Vymazat
    4. A třeba se jednou i těch kusových Prismiček dočkáme ... byly tu kdysi nějaké náznaky na Krajince ... :)

      Vymazat
  2. Já mám jen 4 kousky - bílou, červenou, modrou a žlutou a mrzí mě, že nebyla i černá. Myslím, že až se objeví, tak do ní půjdu, ale se zbytkem asi zatím vystačím (díky ceně, jinak bych samo chtěla tu největší sadu). Mě se na nich líbí hlavně ta světlostálost. Pokud nakreslím obrázek a dám ho na zeď, tak bude i za 10 let vypadat stejně (mám pocit, že garantují u všech odstínů 100 let). Ale to nejdřív musím nakreslit obrázek, který budu chtít mít na zdi těch 10 let (hihi) ... na trénování se spokojím s "levnější" variantou pastelek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tý jo, ale já pevně věřím, že jednou přijde obrázek, který na zdi bude viset i víc než sto let :)

      Vymazat
    2. Jen je třeba se odprostit od kreslení rodinných příslušníků, kde je hned vidět, že si nejsou podobní :) (a jako bonus mi vždy jedno oko nějak "ujede") Asi budu muset přijít na krajinky :)

      Vymazat
  3. :D :D :D Jsi dobrá, já vlastnoručně nenakreslím ani domeček, natož člověka nebo zvíře :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat