Malířčin slovník - Pastelky

Milé malířky, mnohé z vás teprve s kreslením a malováním omalovánek začínají. A občas se ve všech
těch výtvarných potřebách ztrácí. Rozhodla jsem se pro vás vytvořit něco jako průvodce výtvarných potřeb, pastelek a omalovánek. Jasně a srozumitelně říct, co je co a k čemu to je. Třeba vám pomohu se ve světě barviček lépe zorientovat.
Jen nezapomínejte, že i já jsem absolutní laik a budete-li mít jakoukoliv připomínku, podnět nebo tip, neváhejte mi jej podstrčit :)

A protože si marně hlavu lámu, jak Slovník koncipovat, asi ho pojedu tak nějak tematicky, snad se v něm budete dobře orientovat. Vlastně nápad na Slovník vzešel od vás, tudíž vaše spolupráce je nanejvýš vítána :)

Pastelky 


  • Školní pastelky – určené spíš opravdu pro školáky, pro děti. Mívají horší pigmentaci, ale jsou cenově rozhodně dostupnější. Občas mají vyztuženou tuhu, aby dobře odolaly nárazům a nelámaly se. Dřevo pastelky bývá méně kvalitní a prodávají se v menších sadách.
  • Umělecké pastelky – dají se pořídit od kusovek, až po velké sady. Kvalitou (i cenou) jsou oproti školním pastelkám o pár levelů výš. Většinou se vyznačují výbornou pigmentací, kvalitnějším dřevem a často i elegantním designem. Nelze je rozmývat vodou.
  • Akvarelové pastelky – jsou rozmývatelné vodou. Kreslí se s nimi jako s „obyčejnými“ a poté se štětcem barevný pigment roztírá. Zjednodušeně řečeno, jsou to vodovky v tužce. Málokteré akvarelové pastelky kreslí výborně i na sucho. Jejich výkon přesně oceníte, až v momentě, kdy na ně tu vodu použijete.
Jak rozeznáte kusovku akvarelovou od umělecké, když se neorientujete v názvech? Ty akvarelové mají většinou na těle pastelky kromě loga firmy a odstínu, vyražený i štětec.
  • Inkoustové pastelky – jsou "akvarelové" a jejich tuha obsahuje inkoust. Naprosto se nehodí na suchou kresbu, kdy působí šedě a nevýkonně. Až po rozmytí vodou dostávají velmi intenzivní barevný odstín. Ovšem pozor, inkoustové pastelky po zaschnutí již nelze dále rozmývat.
  • Bezdřevé v laku – mají zažitý název progressa. Je to vlastně silnější tuha obalená lakem.
  • Automatické tužky – versatilky s barevnou tuhou, na vybarvování se moc nepoužívají, ale mohou rozšířit sbírku pastelek. Výhodou je, že se nemusí ořezávat a jsou téměř věčné. Ovšem barevná škála je velmi slabá.
Když už si vyberete typ pastelky, můžete ještě zkontrolovat její tvar. Nejčastěji jsou pastelky kulaté, trojhranné a šestihranné. Záleží jen na vás, která se vám dobře drží. Jsou firmy, které vyrábějí pastelky s klasickým průměrem a zároveň i silné (jumbo). Ty jsou ideální například na pozadí, protože mají nejen silné tělo, ale i tuhu.

Komentáře