Když tvrdá pastelka hezky kreslí



Artists, další pastelky se značkou Derwent mě hodně lákaly. Zajímalo mne, s čím mohou překvapit.

Obzvlášť poté, co mne mnohé z vás, moje milé malířky, vyděsily prohlášením, že jsou tvrdé. Po mých zkušenostech se Staedtler Noris Colour si pod pojmem tvrdá pastelka představím právě tato zlatíčka. V nejčernějších snech jsem viděla další pastelky, které lze prohlásit za bodnou zbraň. Pastelky, s kterými nepůjde stínovat, nebudou barvit a zas mi tu budou akorát překážet.

Lehce orosená jsem otevřela krabičku, ve které se schovávalo 12 kousků lahvově zelených pastelek v klasickém Derwent designu. A hned mě upoutalo, jak jsou všechny bezchybné, krásňoučké (pokud jste četli recenzi na Derwent Drawing, víte, o čem je řeč).

Rozdíl je patrný na první pohled

Jako všechny Derwent pastelky mají i Artists silnější tuhu, takže už od pohledu nepůsobí tak pichlavě. A to mě povzbudilo. Jde se malovat.

Už první tahy pastelkou rozpouští všechny mé obavy. Najednou zjišťuji, že i tvrdé pastelky mohou kreslit, aniž by vytvářely na papíře čáry. Artist jsou sice při práci tvrdé, ale na papíře vytvářejí téměř sametový efekt. Už při lehkém doteku zanechávají sytou stopu. Stačí přitlačit a stínují jedna radost. Žádné čárování a vycmrndlé barvy se nekonají. A dokonce jdou odstíny mezi sebou míchat. Wow, tohle bych tedy nečekala a jsem nadšená. Celé dva obrázky a ještě ani jednou nemusím ořezávat. To se mi líbí. Našla jsem pastelky, které by mohly vyhovovat mé „tlačící“ kreslící technice.

Nemůžu si pomoct, ale mě se výkonem těch 12 barev líbí moc
Pomalu a jistě začínám toužit po větší sadičce. Minimálně 72 by mé touhy spravila. Nebo snad celá fenomenální 120?

Ale. Ale jsem na vážkách. Po několika diskuzích s vámi se dozvídám, že světlejší odstíny jsou špatně pigmentované. Že na jemné pastelové odstíny se pro skvělý výkon musí hodně tlačit. To mé nadšení lehce kazí. Říkám si, že třeba je to záměr, třeba specialisté z Derwentu chtějí, aby světlé odstíny zůstávaly světlé za každé situace. Takže se nenechávám zviklat a zoubky si na více barviček brousím stále dál. Protože oněch 12 kousků, které jsem držela v ruce, povyšuji na své miláčky :)

Děkuji Pebeo, za možnost se zamilovat do dalších pastelek :)

Artists se mi osvědčily i na menších obrázcích i při použití na pozadí...

Komentáře

  1. Krásný obrázek, Marti :) Mám doma pár kusovek, ale nijak mě neoslovily. Myslím, že bych měla radši vyzkoušet Derwent Coloursoft.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Coloursoftky jsou báječné, o tom žádná :) Jen já jak tlačím jak blázen, tak furt musím ořezávat a to mi rve srdce :)

      Vymazat
    2. Já taky dost tlačím a je fakt, že pořád pastelky ořezávám. Kdybych měla nějaké opravdu drahé, asi by mě švihlo :))) Ale jak nemám ostrou špičku, jsem nesvá :)))

      Vymazat
    3. Martinečko, co nejsrdečněji Tě ZDE zdravím. Hledala jsem totiž kvalitní recenzi na Derwent Artists a jsem moc ráda, že je pozitivně hodnotíš. Chci si koupit kompletní sadu 120 ks a protože to je dost velká investice, potřebuji dobrou radu. Moc Ti za to děkuji a již střádám korunky:-) Měj se hezky, pa Miriam

      Vymazat

Okomentovat