Derwent Drawing, barvy přírody


Malování zvířátek a přírody nepatří do okruhu mých preferovaných obrázků. Ale občas mě i na takový motiv přepadnou chutě. Jenže jsem holka zblázněná do barev a moje zvířátka pak vypadají, jak kdyby vyskočila z cirkusu a krajinky, jak kdyby na ně někdo vylil kbelík těch nejzářivějších odstínů modré, hnědé a zelené.

Když jsem si na  eshopu Pebeo.cz vybírala pastelky, které bych ráda otestovala padl můj ostříží zrak na Derwent Drawing. Známá značka by mohla být zárukou kvality a sada zemitých, přírodních odstínů by mohla uklidnit mé barevné vášně. Jak to celé dopadlo?

Derwent


Pastelky Derwent jsou celosvětově uznávanou, britskou značkou s tradicí již od roku1832. Nejčastěji je logo firmy skloňováno s měkkými pastelkami Coloursoft a mezi námi omalovánkářkami s inkoustovými akvarelovými Inktense.

Inktense vlastním největší 72 kusovou sadu a určitě víte, že jsem s nimi maximálně spokojená. Chce to trochu cviku se s nimi skamarádit, ale ten Wow efekt, za tu cestu budování přátelství stojí.

Populární Coloursoft jsem otestovala v pár kusovkách a v portrétové (6 ks) sadě. Spokojenost veliká. Jsou hezky pigmentované, měkké a velmi dobře se s nimi pracuje. Třeba na předstínované obrázky fungují perfektně.

Podtrženo, sečteno, očekávání mám veliká. Takže se jdeme DDéčkám podívat na zoubek.

Derwent Drawing


Obrázek bez použití blenderu.
Pastelky se dají koupit jak kusově, tak v různě velikých sadách 6, 12 a 24 kusů. Všechny odstíny jsou laděny, jak už jsem zmiňovala, do střízlivých, zemitých odstínů. Od bílé, přes jemně krémové, zelené a modré, po podzimní rezavé, sépiové, šedé až po noční černou. Barevná škála je ideální pro doplnění jakékoliv běžné sady a 24 kusů Drawing slibuje barevné pokrytí všech ročních období.

Jako známý pastelkový sysel mám samozřejmě na stole tu největší sadu. A jde se kreslit.

Pastelky jsou kulaté, přesně tak, jak mám já osobně ráda. Drží se mi velmi dobře. Zdají se mi o kapičku těžší než třeba Coloursoft, ale nic z čeho by člověku upadla ruka. Je to fakt jen pidi rozdíl.

Pigmentace? Na jedničku s velkou hvězdičkou! Stačí se lehounce dotknout papíru a už kreslí. Lehkým přitlačením se intenzita barevné stopy zvyšuje, takže stínování zvládám levou zadní. Míchání, vrstvení, žádný problém. Na některém typu papíru zanechávají bílá místečka, která okamžitě sjednotí blender nebo minerální líh (pastelky jsou to umělecké, neakvarelové). Ovšem já jsem na celistvost barevné plochy, místo bezbarvých médií, použila některý ze smetanových odstínů a  výsledek super.
Bleder Caran d´Ache zvýraznil barvy zvířátka. Pozadí - pastely.

Co se barev týče, tak se mi vážně líbí ta přirozenost a střízlivost. Malovat obrázek pouze těmito pastelkami mi dává jistotu, že mi z poklidné venkovské krajiny nevyskočí zářivý tropický prales s chaloupkou v poli :)

Jako ostatní Derwent pastelky, které jsem zkoušela, mají i Drawing silnou tuhu. Proto se moc nehodí pro menší plošky a detaily. Samozřejmě i to s nimi lze malovat, ale pak je potřeba často ořezávat.

Na tak měkkou tuhu jsem nezaznamenala ani nijak výraznou prášivost. Jedině, když jsem měla ruku položenou přes vybarvený obrázek, tak jsem si ji obarvila, ale to já dokážu snad se všemi pastelkami :)

Za mě mají Derwent Drawing jedno velké ANO!

Žádný blender netřeba.
Ale.

Nemohu nezmínit jednu věc, která mne dost zklamala. Design pastelek je klasický Derwentí, tělo pastelky hnědorezavé, lakované, s barevným zakončením. Bílé logo, včetně jména a čísla odstínu se na pastelce hezky vyjímá. Až potud super.

Ale co mne velmi „namíchlo“ jsou drobné vzhledové nedostatky jako drobounké puchýřky v laku a jedna výrazná vada v bronzovém okraji pastelky (viděli jste na mém FB). Je to hnidopišení, ale za cenu, za kterou se pastelky prodávají, by si výrobce měl na tyto drobnůstky dávat pozor. Chceme nejen kvalitní a dobře kreslící pastelku, chceme i hezkou pastelku. Bohužel jsem si těchto nedostatků všimla i u Inktense, kde na mě po rozbalení krabičky vykoukla dokonce jedna příčně rozštípnutá pastelka. Zajímavé, že Coloursoft jsou v naprostém pořádku. Ty jsou matné, takže možná chyba lesklého laku… Kdo ví. Nicméně můj pozitivní názor na pastelky Derwent tohle estetické faux pas nijak nemění.

Komentáře

  1. Děkuji moc za recenzi, možná další z věciček co přibudou na můj seznam přání :)

    OdpovědětVymazat
  2. Marti konečně jsi odhalila to ptactvo :-) Na tento obrázek jsem se moc těšila, ve videu byl tak letem světem :-) Teším se na něj na IG :-) A.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat