Cretacolor Karmina. Jsou k něčemu nebo k ničemu?


Karminy. Pastelky, které jednu dobu byly všude a pak ticho po pěšině. Tak tohle mě hodně zajímá. Jak to s nimi je? Jsou tak skvělé, že mnoho z vás podlehlo nákupní mánii anebo jsou k ničemu, že už se o nich nemluví? Naštěstí jsem malou, 12ti kusovou sadu našla v tajemném balíčku od Pebeo a mohu si udělat vlastní názor. A protože jedna čárka představu nedělá, testovala jsem poctivě na čtyřech obrázcích ve čtyřech různých omalovánkách. A co na ně říkám?

Cretacolor Karmina
Se značkou Cretacolor prozatím nemám téměř žádné zkušenosti. Bílá a černá pastelka Thunder Soft a Lightning jsou skvělé, měkké a dělají přesně to, co slibují. Takže se s nadšením vrhám na Karminy. Po sundání papírového obalu na mne čeká jednoduchá, stříbrná plechová krabička se zvýrazněným logem. Vůbec nevypadá špatně. Právě naopak, méně je někdy více. Uvnitř krabičky letáček s kompletní nabídkou Cretacolor, detail, ale velmi milý. Pastelky jsou ještě chráněné sáčkem a světe div se, v platíčku leží cik cak. Zajímavé a originální uspořádání, které si ale konzervativně ihned měním na klasiku - špičky ke špičkám.

Karminy jsou pastelky umělecké, tudíž vodou nerozmývatelné. K dostání jsou kusové i v sadách, přičemž ta největší má 36 odstínů. Což je za mě škoda, protože jestli se mi budou líbit a zatoužím po velkém balení, tak 36 barviček je málo :) Ale, co už. Designově nevypadají vůbec špatně. Starorůžově barevné tělo nese stříbrné logo firmy a název pastelky a na zadní straně je černě vyznačeno číslo a jméno odstínu. Pastelka je zakončená barevným konečkem. Jo, vzhledově jsou fajn. V ruce jsou lehoučké, ale pozor malinkato silnější než třeba Polycolor. V pohodě se ale vejdou do běžného ořezávátka. Tvarově jsou
šestihranné…ty já nejmíň ráda, ale je to jen o subjektivním pocitu, co kdo preferuje. 

A jdu kreslit. Už po prvním tahu je mi jasné, že v ruce držím pastelky z kategorie těch tvrdších. Přesto jsou sytě pigmentované a už lehkým tlakem zanechávají na papíře výrazně barevnou stopu. Světlé i tmavé odstíny jsou podle mě pigmentované stejně dobře.

Míchání, vrstvení a stínování? Na jedničku :)
Na papíře krásně ulpívají a ani nezanechávají bílá místečka. To se mi líbí. Stínování zvládají úplně s přehledem a míchání jakbysmet. Překvapují mne, jak snadno se vrství a jednotlivé odstíny se prolínají mezi sebou úplně v pohodě. Teď už vidím, že barevnou škálu si vrstvením snadno rozšířím sama.

Po celých čtyřech obrázcích nemusím ještě ani jednou ořezávat a zůstává špička, s kterou zvládnu i detaily. Tak tohle mě baví. Karminy toho tedy vydrží dost a nebudou mizet rychlostí blesku ani když hodně tlačím. Jediné, v čem mě trochu nepříjemně překvapují je, že na velkých plochách mají tendenci nechávat čáry. Takže rozsáhlejší plochy vybarvovat buď krouživými pohyby anebo použít líh či blender. Blender dobře zastoupí bílá Karmina. U 12ti kusové sady mi bílý odstín přijde „zbytečný“, ale bílá Karmina dobře supluje blender anebo zesvětluje ostatní barvy. Tak snad ji nebudu zapomínat používat.

Kombinace Cretacolor Karmina a Derwent Artists.
Některé z vás napadlo, ať vyzkouším spolupráci Karminy s Derwent Artists a musím říct, že se holky skvěle doplňují. Karmina je oproti Artist lehce sušší a možná i o pidi kousek tvrdší. Ale smíchat tyto dva druhy pastelek nebyl problém, stejně jako s Mapedkami.

Takže co já a Karminy? Jsem určitě ráda, že dotvářejí mojí sbírku pastelek a mohu vřele doporučit. Sama za sebe bych ale asi sáhla raději po velké sadě Artist a Karminky postupně doplnila o několik kusovek. Protože mít doma i tvrdou pastelku, s kterou se krásně kreslí detaily, není nikdy na škodu.

Karminy ve Zlaté knize omalovánek.


Komentáře

  1. Já mám s Karminkami stejný problém jako s Derwent Artist... na mě prostě tvrdé. Je opravdu skvělé, že se dají kupovat kusovky, že člověk vyzkouší, co mu sedí, co míň a co vůbec. Jako vůbec je nezatracuji, ale ani z nich nejsem odvařená. Skvělé tyto recenzní články, Marti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, díky moc. Ty tvrdé pastelky jsou opravdu oříšek. Asi spíš na detailnější kreslení. Měkká je měkká prostě :)

      Vymazat
    2. To máš pravdu :) Ale dnes jsem po dlouhé době sedla k omalovánkám a možná se s Karminkami skamarádím. TOPky to určitě nikdy nebudou, ale asi si trošku přetvořím názor :)

      Vymazat
  2. Ja normalne radeji měkké pastelky,ale Karminy mam strasne moc ráda. Jak pises,krásně se míchají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kromě Mapedek jsem na tvrdší pastelky byla celkem vysazená, jako že né. Ale Karmíny a Artists mě přsvědčily, že na nich něco bude...

      Vymazat

Okomentovat