Adventní kalendář? Ne. Adventní omalovánky!


Omalovánkový tag očima Dagmar 

Je víc opravdová malířka, než vymalovávačka. A protože má energie a nápadů na rozdávání neváhala a pustila se do díla s jasným cílem. Potěšit nás, vymalovávačky.

Mluvím o Dagmar, naší dnešní hostující bloggerce. Je velmi sympatická a její odpovědi, plné upřímnosti se mi moc líbí. A ještě víc se mi líbí její nápad na Adventní omalovánky.

Malířky, vy, které to ještě nevíte, o letošních Vánocích můžeme vyměnit mlsání čokolády a vybarvování obrázků s vánočními motivy. Obrázků, které pro nás Dáša nakreslila a z kterých vznikne omalovánka. Nevím jak vy, ale pro mě je kombinace Vánoc a malování naprosto neodolatelná. Nezapomeňte sledovat Dášin Facebook, ať máte aktuální přehled o všem, co Dagmar vytvoří :)

 
Dagmar, už se na tvé omalovánky moc těším. A teď už ti předávám slovo.

Kterou ze svých omalovánek miluješ a nenávidíš zároveň?

Vzhledem k tomu, že spíše vše vytvářím, než vymalovávám, tak jich velké hromady nevlastním (vyjma mých :-D), ale co se týče provedení, detailů a motivů, jsou pro mě svým zpracováním nejhezčí omalovánky od Johanny Basford – Enchanted Forest. Les miluji a Johanna má své kresby krásně a jemně poskládané….ovšem co se týče pidi detailů, na mých 5 dioptrií to už prostě není :)

Které ze svých pastelek budeš chtít vždy, zas a znova?

I když mám doma nepřeberné množství barev, pastelek, tužek, vždy dám přednost tradiční české výrobě. Koh i Noor Polycolor jsou pro mou práci (potřebuju-li zrovna pastelky) nejlepší. Krásné syté odstíny, poddajné, dá se s nimi vrstvit a krásně stínovat, je znát, že pigmentem se nešetří.

Kdybys sama vytvořila omalovánky, jaké a o čem by byly?

Otázka mi trochu nahrává. Když projdete obchodem a vytáhnete z regálu 20 omalovánkových knih, každá třetí mi přijde, jako když ve vydavatelství chtěli mermomocí vydat omalovánky, tak vyprázdnili šuplíky a slepili všechny druhy obrázků dohromady.

 Mám ráda, když vše má svůj příběh. Proto nyní vytvářím plánované Adventní omalovánky. Vánočních motivů jsem zatím moc neviděla. Budu ráda, když se budou lidem líbit. Když ne, bude je mít dcerka, až vyroste a pozná, k čemu slouží pastelka :)

Které ze svých pastelek bys nejradši rozšlapala, ale furt jim dáváš šanci?

Nerozšlapala bych žádné, občas bych nějaké hodila proti oknu, ale o týden později zjistím, že se dají použít na jiný druh kresby, a tak opět dostanou své místo na výsluní.

  
Kterou ze svých omalovánek bys dala darem babičce, kterou malé neteři a kterou svému nepříteli?

Mé babičce bych omalovánkou radost neudělala – se svými zákaly by to byl pro ni trest. A nač trestat někoho, kdo si s Vámi celé Vaše dětství hrál :)

Neteře mám 2, nemám přehled o současných dětských omalovánkách, ale pokud by existovaly takové, které nám můj dědeček jako malým přivezl z Německa, byla by to krása – nádherné velké tlusté A4 omalovánky se smetanovým papírem a plné Disney obrázků – především Chip a Dale, Sněhurka a 7 trpaslíků…..

Svému nepříteli bych žádnou nedala, jednak za každou omalovánkou stojí kus práce jejího tvůrce a jednak, co se nelíbí mně, mohlo by zrovna padnout do noty nepříteli a nakonec bych mu tím ještě udělala radost :)

Kdyby ses mohla stát „tváří“ nějakých pastelek, tak kterých a jak by tvoje sada vypadala?

Opět by to byly tradiční české od Koh – i – noor, a to Šedá řada pastelek. Mám ráda černou a její odstíny. Různou tvrdostí se i jednou barvou dají vytvořit nádherné hluboké kresby.

Vyber jeden obrázek, který bys klidně malovala zas a znova, pořád dokola.

Z mé povahy bych to nedělala. Sama ve své tvorbě nikdy nepoužiji na chlup stejný motiv dvakrát. Nikdy se jeden obrázek nepovedl znovu namalovat jako předchozí – ten první bude vždy ten lepší. A proto bych ani u omalovánek nechtěla nic víckrát vybarvovat, poprvé je to jedinečné, čekáte, jak se Vám ty barvy povedou. Napodruhé už byste to podvědomě upravovali tak, aby se to lišilo a barvy už by nebyly brány do ruky spontánně.

  
Jsou nějaké pastelky, kterým se vyhýbáš obloukem a nechtěla bys je ani zadarmo?

Raději budu mít pastelek méně, ale kvalitních, než plné kufry levných. Proto nemám v oblibě rádoby velké sady všech možných psacích a kreslících potřeb za pár korun, kde pastelky viděly pigment z hodně velké dálky a nebo vůbec, vydřou Vám papír, nebarví a nakonec jste z nich nešťastný a stejně musíte jít a koupit si jiné a utratíte stejnou částku.

Kdybys teď dostala 10 tisíc a nemohla je utratit ani za pastelky, ani za omalovánky, ale za jiného ze svých koníčků. Co bys nakoupila?

Pokud bych je tedy měla investovat do svého dalšího koníčku kromě malby (jinak by to bylo na hračky pro dceru), tak bezpochyby do kvalitních knih. Jsem od malička knižní milovník. Knihovník srdcem i duší, který studoval knihovnictví a informatiku 8 let a ve Vědecké knihovně strávil prací krásných několik let. Tedy jednoznačně další obsáhlá umělecká knižní sbírka :)

Co myslíš, budeš ještě za pět let vymalovávat nebo je pro tebe malování přechodnou záležitostí?

Předpokládám, že nejenom za 5, ale i za mnohem déle. Nevím, jestli vymalovávat, ale malovat určitě, kdybych nemalovala, 
nebyla bych to já :)

Dagmar, moc a moc děkujeme za tvé milé odpovědi.

Komentáře